.

Salata de curcan cu ananas si ardei

Cum se face salata de curcan cu ananas si ardei, reteta culinara pentru salata de curcan cu ananas si ardei


Ingrediente:
  • 1 castravete de sera
  • 2 ardei grasi rosii
  • 1 salata verde
  • 1 salata creata
  • 500 g piept de curcan
  • 5 linguri ulei de masline
  • 250 g ananas din compot
  • 2 linguri patrunjel maruntit
Pentru sos
  • 1 lingura mustar Dijon
  • 4 linguri otet din vin alb
  • cate 100 ml zeama de lamaie si ulei de masline
  • 50 ml suc de ananas din compot
Mod de preparare:

Fierbi carnea pana se inmoaie, in apa usor sarata. O scurgi, o tai in felioare si o presari cu sare si condimente. Speli castravetele, ardeii si salata. Cureti ardeii de cotor si seminte. Tai castravetele in rondele subtiri, ardeii in fasii, ananasul in cubulete, iar salata o rupi in bucatele.

Pentru dressing, mixezi mustarul cu zeama de ananas, otetul si zeama de lamaie. Adaugi uleiul si amesteci cu mixerul pana cand dressingul devine cremos. Incalzesti uleiul intr-o tigaie si frigi carnea pe ambele parti. Incorporezi in sos salata, legumele, maslinele si ananasul. Repartizezi salata in boluri si asezi deasupra carnea. Presari patrunjel tocat si le stropesti cu dressingul.
Read More...

Salata de telina cu piept de pui

Cum se face salata de telina cu piept de pui, reteta culinara pentru salata de telina cu piept de pui


Ingrediente:
  • 500 g telina
  • 300 g piept de pui
  • 500 g mere
  • 1 lamaie mare
  • 150 g cascaval
  • 100 g smantana
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
Mod de preparare:

Speli carnea si o fierbi timp de aproximativ 30 de minute, apoi o cureti de oase si piele si o tai in fasii inguste. Decojesti merele si telina. Tai in fasii subtiri telina si merele. Pe masura ce le tai, le stropesti cu zeama de lamaie, pentru a-si pastra culoarea. Pentru dressing, mixezi smantana cu uleiul si zeama de lamaie. Amesteci intr-un bol carnea, merele, telina dressingul si sare dupa gust. Razi deasupra cascaval. Oferi spre consum salata dupa ce ai pastrat-o 20 de minute la frigider.

Sfatul nostru:

Daca in loc de smantana folosesti iaurt pentru dressing, renunta la zeama de lamaie de la sos, pentru ca salata sa nu ti se para prea acra. Alte variante de dressing: 100 g maioneza asezonata cu 1 lingura de coniac, sare si piper sau 2 galbenusuri fierte tare, mixate cu 1 lingurita de mustar, sare, piper macinat si zeama de lamaie dupa gust. In aceste din urma variante, gustul salatei va fi mai placut daca o lasi cateva ore in frigider.
Read More...

Aripioare de pui pane

Cum se fac aripioare de pui pane, reteta culinara pentru aripioare de pui pane


Ingrediente:
  • 2 oua
  • 16 aripioare superioare
  • 300 ml lapte
  • 4-5 linguri faina
  • cate 1 lingurita oregano si cimbrisor uscat
  • piper
  • sare
  • pesmet picant, cu boia
  • 200 ml ulei
Mod de preparare:

Speli aripioarele si le usuci cu un servet, apoi le cureti de piele si desprinzi carnea de os incepand din capatul mai subtire. Dupa ce ai taiat tendoanele care mentin carnea pe capatul osului, impingi carnea catre celalalt capat al osului, pana cand carnea se aduna la acest capat. Aripioarele vor arata asemenea unor acadele. Procedezi la fel cu toate aripioarele.

Presari aripioarele cu sare, piper si plante aromatice, dupa gust. Le treci prin ouale batute impreuna cu faina si laptele, apoi prin pesmetul picant. Le prajesti in baie de ulei incins, pana cand se rumenesc frumos. Sunt un aperitiv cald excelent pentru petreceri.
Read More...

Gaina in sos alb si gelatina

Cum se face gaina in sos alb si gelatina, reteta culinara pentru gaina in sos alb si gelatina


Ingrediente:
  • 1 gaina tanara
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • piper boabe
  • sare
  • 100 g unt
  • 150 g smantana
  • 2 linguri faina
  • 2 plicuri (20 g) gelatina
  • 1 albus
  • 10 masline negre
Mod de preparare:

Cureti gaina, o speli si o pui la fiert, la foc mic, in 2 litri de apa rece, impreuna cu zarzavatul curatat, piperul boabe si sare dupa gust. Dupa ce au fiert aproximativ 50 de minute, scoti carnea, verifici daca a fiert si o cureti de oase si piele.

Topesti untul intr-o tigaie, presari faina, in prealabil cernuta si amesteci energic. Torni treptat o cana cu supa de pasare si mixezi, mentinand vasul pe foc mediu. Cnad s-a ingrosat sosul, adaugi smantana si omogenizezi.

Treci fiecare bucata de carne prin sosul caldut si le asezi pe un platou stropit cu putina apa rece si decorat cu feliute de masline. Inmoi gelatina in 200 ml de supa rece, iar dupa 10 minute o topesti la bain-marie si o amesteci cu supa ramasa, in prealabil strecurata. Bati spuma albusul si il adaugi in supa, iar dupa 10 minute o strecori.

Cand lichidul e rece, il torni peste bucatile din carne invelite in sos alb. Introduci vasele in frigider, pentru cel putin 2 ore.
Read More...

Tarta cu piept de pui si ficatei

Cum se face tarta cu piept de pui si ficatei, reteta culinara pentru tarta cu piept de pui si ficatei


Ingrediente:

Pentru aluat
  • 250 g faina
  • 125 g margarina
  • 1 ou
  • cate 1 lingura ulei si faina pentru tava
Pentru umplutura
  • 300 g piept de pui
  • 200 g ficatei de pui
  • 2 cepe
  • 3 oua
  • 2 linguri smantana
  • 1 lingura faina
  • 1 lingura gris
  • 1 pahar vin alb
  • 1 legatura marar
  • 150 g cascaval
  • piper
  • sare
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:

Cerni faina intr-un castron, iar la mijloc faci o adancitura in care pui oul batut cu putina sare si margarina moale, la temperatura camerei. Amesteci ingredientele, framanti aluatul, il invelesti in folie si il pastrezi 1/2 ora in frigider. Speli carnea si ficatei si le tai in bucati. Cureti si tai marunt ceapa. Calesti ceapa in uleiul incins, iar cand devine transparenta, adaugi carnea de pui si ficateii si le inabusi impreuna timp de 5 minute. Stingi cu vinul si continui sa le inabusi impreuna pentru 20 de minute, la foc mic. Stingi focul si, dupa ce s-au racit, le amesteci cu ouale, smantana, faina, mararul tocat fin, sare si piper dupa gust.

Intinzi aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 32 cm, in prealabil unsa si tapeta. Presari grisul peste aluat si intinzi uniform umplutura. Coci tarta 50 de minute, iar cand e aproape gata, presari cas
Read More...

Tort cu crema de ricotta

Cum se face tort cu crema de ricotta, reteta culinara pentru tort cu crema de ricotta


Ingrediente:
  • 1 foaie de pandispan cu cacao
  • 100 g cereale, musli
  • 300 g ciocolata menaj
Pentru sirop
  • 100 g zahar
  • 150 ml apa
  • 4 linguri rom/coniac
Pentru crema
  • 500 g ricotta
  • 100 g smantana
  • 50 g mascarpone
  • 300 g zahar
  • 50 g cacao
  • 4 pliculete cu zahar vanilat
  • cateva picaturi de esenta de migdale
Pentru glazura
  • 300 g visine
  • 2 plicuri cu gelatina
Mod de preparare: 

Pentru pregatirea siropului fierbe zaharul cu apa maximum 10 minute. Dupa ce adaugi romul, lasa la racit. Zaharul cu smantana, mixeaza-le intr-un vas potrivit, pana se topeste zaharul. Adauga, esenta de migdale, zaharul vanilat, mascarpone si ricotta. Crema o imparti in 3 parti. O treime, o amesteci cu cacaua pana se omogenizeaza. Intr-o tava pune blatul de pandispan, pe care o sa il insiropezi bine. Deasupra, pune un strat de crema alba de 2 cm inaltime. Pune crema de cacao din loc in loc, apoi din nou restul de crema alba. Nu foarte egal, torni cerealele, amestecate cu ciocolata topita. Cel putin 6 ore dai la rece, dupa care intorci prajitura si o decorezi cu gelatina si visine.
Read More...

Pandispan cu afine

Cum se face pandispan cu afine, reteta culinara pentru pandispan cu afine


Ingrediente:
  • 6 oua
  • 6 linguri cu ulei
  • 6 linguri cu zahar tos fin
  • 1 cana cu faina
  • 3-4 plicuri cu zahar vanilat
  • 300 g afine de padure
  • 225 ml smantana dulce
  • 1 lingura cu zahar pudra
  • sare
Mod de preparare:

Separa galbenusurile de albusuri. Bate albusurile spuma impreuna cu un praf de sare. Cand s-au intarit, adauga zaharul, lingura cu lingura, si bate pana ce albusurile stau tepene.

Freaca galbenusurile si adauga treptat ulei pana obtii o maioneza omogena. In albusurile batute incorporezi maioneza si amesteca energic.

Cerne faina si incorporeaza-o in compozitie cu miscari de sus in jos pentru a nu pierde aerul din spuma. Unge cu ulei o tava de copt cu suprafata mai mare si pudreaza-o cu faina. Rastoarna compozitia, uniformizeaza si adauga afinele, una cate una, tavile prin faina (opreste cateva pentru decor).

Da la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Cand e gata, presara zahar pudra deasupra si lasa sa se raceasca in tava. Taie in patrate numai dupa ce s-a racit. Intre timp, bate smantana dulce pana se intareste, apoi freac-o putin cu zaharul pudra cernut dinainte.

Uneste cu frisca, intr-un turnulet, cate trei patrate de prajitura si imbraca-l apoi in frisca proaspat batuta. Decoreaza din loc in loc, ca un zar, cu afine proaspete.
Read More...

Rulada de carne cu ciuperci

Cum se face rulada de carne cu ciuperci, reteta culinara pentru rulada de carne cu ciuperci


Ingrediente:
  • 2 muschiuleti de porc
  • 300 g ciuperci
  • 1 ceapa
  • 100 g slanina
  • 150 g cascaval
  • 200 g sunca
  • 200 g kaiser feliat
  • 100 ml vin alb sec
  • 4 linguri ulei
  • piper
  • sare
Mod de preparare:

Bati muschiuletul de porc si il condimentezi. Ciupercile, ceapa si slanina, taiate marunt, le calesti si le lasi sa se raceasca. Peste muschiulet, pui 2 felii de sunca, cascavalul taiat betisoare si ciupercile, ceapa si slanina, iar apoi rulezi. Invelesti rulada in felii de kaiser si o pui in tava. Stropesti rulada cu un amestec facut din vin, ulei si apa si o acoperi cu folie de aluminiu. Lasi la cuptor timp de 25 de minute, dupa care indepartezi folia si mai lasi 15 minute.
Read More...

Fasole cu carnati

Cum se face fasole cu carnati, reteta culinara pentru fasole cu carnati 


Ingrediente:
  • 700 g fasole uscata
  • 800 g carnati afumati
  • 2 cepe
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • sare, piper
Mod de preparare:

Puneti fasolea la inmuiat pe de o zi pe alta. Fierbeti-o schimband apa de 3 ori. Curatati, spalati si tocati marunt ceapa, apoi caliti-o 2-3 minute in ulei. Adaugati carnatii taiati in bucatele, apoi dupa 5-6 minute puneti boiaua de ardei. Caliti inca 5 minute, dupa care adaugati fasolea fiarta. Puneti 2 cani de apa fierbinte, potriviti de sare si piper si lasati sa fiarba la foc mic inca 40-50 de minute.
Read More...

Ciorba de pui a la grec

Cum se face ciorba de pui a la grec, reteta culinara pentru ciorba de pui a la grec


Ingrediente:
  • 1 pui
  • 500 g smantana
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 2 lamai
  • sare, piper macinat
Mod de preparare:

Puneti la fiert in 4 litri apa carnea d epui taiata in bucati potrivite si zarzavaturile curatate, spalate si tocate marunt. Fierbeti ciorba la foc potrivit, spre mic. Luati spuma de cate ori este cazul. Cand toate ingredientele sunt bine fierte, luati oala de pe foc si adaugati smantana si zeama de lamaie. Presarati patrunjel verde tocat inainte de servire.
Read More...

Piept de pui in crusta de susan

Cum se face piept de pui in crusta de susan, reteta culinara pentru piept de pui in crusta de susan


Ingrediente:
  • 1 piept de pui mai mare
  • 2 oua
  • 2 linguri faina
  • 150 g susan
  • 100 ml ulei
  • sare, piper, boia
Mod de preparare:

Taiati pieptul de pui in 4 felii, care se bat cu ciocanul de snitele pana ajung la grosimea de 5 mm. Condimentati feliile cu sare, piper si boia. Bucatile de carne se suprapun, se acopera cu folie de bucatarie si se pun la rece pentru 20-30 de minute. Treceti feliile de carne prin faina, ou batut si apoi prin susan. Daca nu s-a acoperit bine cu un strat uniform de susan, se mai baga odata in ou si apoi iar in susan. Prajiti-le pe ambele parti. Scoateti-le pe hartie absorbanta pentru a elimina surplusul de grasime.
Read More...

Supa de zarzavat cu galuste

Cum se face supa de zarzavat cu galuste, reteta culinara pentru supa de zarzavat cu galuste


Ingrediente:
  • 2 l apa
  • 100 g salata verde
  • 1 lingura arpagic
  • 1 lingurita ulei
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 morcov
  • 1 radacina patrunjel
  • 2 cepe
  • 5-6 linguri gris
  • 1 oua
  • sare, piper
Mod de preparare:

Curatati si spalati zarzavatul, taiati-l in cubulete si caliti-l in ulei si putina apa. Turnati deasupra 2 l apa calda si lasati sa fiarba la foc potrivit. Cand legumele s-au inmuiat, puneti in supa galustele obtinute din amestecarea oului batut cu grisul si cu putina sare. Adaugati sucul de rosii si verdeata taiata marunt.
Read More...

Budinca de orez

Cum se face budinca de orez, reteta culinara pentru budinca de orez


Ingrediente:
  • 250 g orez
  • 750 ml lapte
  • 4 oua
  • 100 g stafide
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
Mod de preparare:

Spalati orezul in 2-3 ape, apoi fierbeti-l in lapte, impreuna cu zaharul, pana cand se absoarbe tot laptele. Dupa ce se raceste 10 minute, adaugati ouale batute, stafidele si coaja de lamaie. Omogenizati bine si puneti compozitia intr-o tava unsa. Coaceti budinca in cuptor, la foc potrivit circa 30 de minute.
Read More...

Friptura de vita

Cum se face friptura de vita, reteta culinara pentru friptura de vita


Ingrediente:
  • 800 g muschi de vita
  • 2 linguri unt
  • 3 linguri ulei de masline
  • 100 ml smantana
  • 1 pastarnac mai mare
  • 1 legatura marar verde
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • sare, piper
Mod de preparare:

Prajiti feliile de carne, in untul amestecat cu ulei, la foc iute, cate 5-6 minute pe fiecare parte. Scoateti-le apoi pe un platou cald, acoperit. Puneti in tigaie semintele de chimen, pastarnacul curatat si ras, smantana si mararul taiat marunt. Lasati sa fiarba sosul 5 minute la foc potrivit, dupa care turnati-l peste care.
Read More...

Supa de afumatura cu arpacas

Cum se face supa de afumatura cu arpacas, reteta culinara pentru supa de afumatura cu arpacas


Ingrediente:
  • 100 g arpacas, grau sau bulgur
  • 2 l apa
  • 1 telina
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 frunza de dafin
  • 3-4 fire de cimbru
  • 200 g afumatura
  • 50 g ulei
  • 2 rosii
  • 300 ml suc de rosii
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 lingura zahar
  • 1 legatura patrunjel verde
  • sare, piper
Mod de preparare:

Curatati si taiati in cubulete telina, morcovul, ceapa si caliti-le in ulei amestecat cu putina apa. Adaugati arpacasul, usturoiul pisat, dafinul si cimbrul si 2 l apa. Lasati sa fiarba la foc potrivit. Taiati sunca in cubulete si prajiti-o in ulei. Adaugati rosiile taiate, sucul de rosii, piper si sare. Turnati amestecul obtinut in oala cu supa, amesteci pana se omogenizeaza si presarati deasupra patrunjelul tocat marunt.
Read More...

Napolitane Cioco Duo

Cum se fac napolitane cioco duo, reteta culinara pentru napolitane cioco duo


Ingrediente:
  • 3 foi de napolitana
Pentru crema I
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 100 g margarina
  • 2 linguri cacao
  •  1 pachet mare biscuiti
Pentru crema II
  • 400 g zahar
  • 100 ml apa
  • 200 g margarina 
  • 400 g lapte praf
Mod de preparare:

Pregatesti crema I asa:

Fierbi in baie de abur ouale cu zaharul, margarina si cacaua circa 30 de minute. Apoi pui biscuitii sfaramati, pana se ingroasa crema (vei folosi aproximativ 1/2 din pachetul de biscuiti). Pui aceasta crema intre doua foi.

Pregatesti crema II:

Pui zaharul sa fiarba impreuna cu apa pana cand siropul este legat. Apoi adaugi margarina, o topesti si iei cratita de pe foc. Adaugi laptele praf, amestecand bine ca sa nu ramana cocoloase. Pui crema peste folie lipite cu crema I si mai adaugi o foaie. Peste ultima foaie pui o tava sau ceva greu ca sa preseze foile, sa se lipeasca bine intre ele. Cand s-a racit, tai cubulete de napolitata cu un cutit ud. Este foarte gustoasa!
Read More...

Vinete cu maioneza

Cum se fac vinete cu maioneza, reteta culinara pentru vinete cu maioneza


Ingrediente:
  • 2 vinete mari
  • ulei
  • 2 cepe
  • sare
  • 2 oua
  • 2 lingurite mustar
  • zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare:

Coci vinetele pe foc, le cureti calde de coaja, apoi adaugi sare. Tai ceapa marunt si o amesteci cu vinetele. Faci maioneza dintr-un galbenus de ou crud si unul fiert foarte tare. Le amesteci bine, adaugi 2 lingurite mustar si amesteci continuu, adaugand uleiul cate putin, pana se formeaza maioneza. Intre timp, mai adaugi si zeama de la jumatate de lamaie. Pui maioneza peste vinete si amesteci bine pentru omogenizare. Decorezi salata cu feliute de rosii si masline.
Read More...

Chiftelute in ciuperci

Cum se fac chiftelute in ciuperci, reteta culinara pentru chiftelute in ciuperci


Ingrediente:
  • 300 g ciuperci albe de cultura
  • 500 g piept de pui
  • 2 oua
  • 2 catei de usturoi
  • 1 legatura marar verde
  • 1 felie de paine
  • sare, piper
Mod de preparare:

Treceti carnea prin masina de tocat si apoi amestecati-o cu ouale, usturoiul pisat, mararul tocat marunt, painea inmuiata si sfaramata, sare si piper, dupa gust. Faceti din acest amestec bine omogenizat chiftelute. Curatati si spalati ciupercile, taiati-le piciorusele. Puneti in fiecare ciuperca cate o chifteluta. Puneti ciupercile astfel umplute intr-o tava, pe hartie de copt. Coaceti-le la foc potrivit. Serviti-le calde.
Read More...

Cartofi copti cu varza acra

Cum se fac cartofi copti cu varza acra, reteta culinara pentru cartofi copti cu varza acra


Ingrediente:
  • 8 cartofi mari
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 varza acra
  • 2 cepe rosii
  • 2 linguri unt
  • 800 ml zeama de varza acra, moare
  • sare, piper
Mod de preparare:

Spalati cartofii, puneti-i la copt intr-o tava, in cuptor, la foc potrivit. Intoarceti-i din cand in cand, pentru a se coace uniform. Tocati varza marunt, puneti-o intr-un castron. Adaugati ceapa curatata si taiata in rondele si uleiul. Amestecati si condimentati daca mai este cazul. Scoateti cartofii copti pe un platou, taiati-i in jumatati, crestati-i si puneti pe fiecare cate putin unt. Repartizati cate 2 cartofi la o portie cu salata si o cana de zeama de varza acra, moare.
Read More...

Ciorba taraneasca cu iaurt

Cum se face ciorba taraneasca cu iaurt, reteta culinara pentru ciorba taraneasca cu iaurt


Ingrediente:
  • 2 l apa
  • 1 l zer sau 500 g iaurt diluat cu apa
  • 1 mana de mazare
  • 1 mana de fasole verde
  • 2 cartofi
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • 2-3 rosii
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • sare
Mod de preparare:

Cureti zarzavatul si ceapa, le tai marunt si le pui la fiert in apa rece, alaturi de mazare. Cand incepe sa clocoteasca, adaugi fasolea rupta in bucati potrivite. Dupa 5 minute, adaugi rosiile rase pe razatoare si cartofii taiati cuburi. Inainte de a fi complet fierte, sarezi legumele dupa gust, torni zerul sau iaurtul diluat cu apa si adaugi verdeata.
Read More...

Muschi de vita Wellington

Cum se face muschi de vita wellington, reteta culinara pentru muschi de vita wellington


Ingrediente:
  • 800 g muschi de vita
  • 300-400 g aluat foitaj
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • 1 oua
  • 2 linguri faina
  • 250 g ciuperci de cultura
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingura pesmet
  • 200 g piept de pui, fara piele
  • 1 lingura cimbru tocat
  • 1 lingura salvie tocata
  • 2 linguri seminte de mac
  • sare, piper
Mod de preparare:

Condimentati carnea cu sare si piper, apoi prajiti-o pe toate partile intr-un amestec de 50 g unt si ulei. Cand s-a rumenit uniform peste tot, scoateti carnea si lasati-o la racit. Caliti ciupercile tocate marunt in restul de unt, adaugati ceapa si usturoiul tocate marunt si dupa 5 minute, presarati ierburile aromate. Lasati ingredientele la racit, dupa ce s-au inmuiat. Adaugati pieptul de pui tocat si pesmetul. Condimentati daca mai este necesar. Intindeti o foaie din aluat, de lungimea tavii. Repartizati pe ea amestecul de pui si ciuperci, in strat uniform, lasand libere marginile foii. Puneti in mijlocul aluatului muschiului de vita si acoperiti-l cu foaia adusa de la margini inspre centru, atent, pentru a nu risipi umplutura de ciuperci.

Puneti muşchiul astfel impachetat intr-o tava unsa cu unt sau ulei, ungeti aluatul cu ou batut deasupra si presarati cat mai decorativ semintele de mac. Puteti sa crestati, daca doriti, foaia de aluat. Tineti preparatul la frigider 1 ora, apoi puneti-l la cup­tor pentru 40 – 45 de minute.Daca doriti sa obtineti o friptura in sange, scoateti tava din cuptor dupa 30 de minute. Lasati preparatul la racit puţin inainte de a-l taia in felii.
Read More...

Tort cremos

Cum se face tort cremos, reteta culinara pentru tort cremos


Ingrediente:
  • 1 cana cu cafea
Pentru blat
  • 3 oua
  • 1 pahar cu zahar
  • 1 pahar cu faina
  • 3 linguri cu cacao
  • 3 linguri cu ulei
Pentru crema
  • 2 galbenusuri
  • 400 ml frisca lichida
  • 5 linguri cu zahar pudra
  • 10 linguri cu zahar
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri cu amidon
Pentru glazura
  • 200 g ciocolata menaj
  • 100 g unt
  • 2 linguri cu ulei
  • 2 linguri cu apa
  • 1 lingura cu zahar pudra
Mod de preparare:

Bate albusurile cu zaharul. Incorporeaza galbenusurile, faina, cacaua si sare. Toarna treptat uleiul. Pune compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina. Coace la cuptor, la foc moderat, 25-30 de minute. Bate frisca, trei linguri cu zahar pudra. Caramelizeaza zaharul si stinge cu lapte fierbinte. Amesteca la bain marie galbenusurile cu amidonul si putin lapte rece, pana se ingroase. Lasa la racit. Adauga frisca, zaharul caramelizat si albusurile batute cu zahar pudra. Taie blatul in trei si insiropeaza cu cafea. Intre foi, intinde crema de frisca. Topeste ingredientele pentru glazura. Dupa ce s-a racorit, glazureaza tortul si decoreaza-l cu frisca.
Read More...

Amandina

Cum se face amandina, reteta culinara pentru amandina


Ingrediente:

Pentru blat
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • 20 g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 praf de copt
Pentru sirop
  • 400 ml apa
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri ciocolata calda
  • 1 sticluta esenta rom
Pentru crema
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar pudra
  • 250 g unt
  • 3 linguri cacao
Mod de preparare:

Pregatim blatul asa: Separi albusurile de galbenusuri, bati albusurile spuma tare, cu un praf de sare. Adaugi zaharul, apa si galbenusurile (pe care le-ai frecat mai intai cu ulei). Amesteci totul cu o spatula, de jos in sus, nu cu mixerul. Apoi adaugi cate o lingura de faina, pe care ai amestecat-o cu cacao, cu praful de copt si amesteci usor compozitia. Torni compozitia intr-o tava (de 34 de cm lungime si 23 cm latime) tapetata cu hartie de copt si o dai la cuptor pentru 30-35 de minute. Lasi blatul al racit si apoi il tai in doua.

Acum o sa pregatim siropul. Amesteci toate ingredientele intr-o craticioara pe foc. Lasi 5 minute sa clocoteasca, apoi adaugi esenta de rom si la la racit.

Pentru crema, amesteci untul (tinut la temperatura camerei) cu zaharul pudra, pana se dizolva. Apoi adaugi pe rand galbenusurile, iar cacaua spre sfarsit. Amesteci bine pana obtii o crema spumoasa. Tai blatul in doua. Prima bucata o insiropezi bine, pui crema, apoi celalalt blat si insiropezi din nou. Tai amandina in bucatele si pui o glazura facuta din ciocolata neagra si alba (dupa preferinta).

Poti glazura amandina cand e inca intreaga, netaiata. Iti va fi mai usor. Tii prajitura la frigider pentru cel putin 3 ore.
Read More...

Prajitura cu ciocolata alba si crema caramel

Cum se face prajitura cu ciocolata alba si crema caramel, reteta culinara prajitura cu ciocolata alba si crema caramel


Ingredienta:

Pentru blat
  • 7 albusuri
  • 14 linguri de zahar
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de amoniu
  • 7 linguri faina
  • 200 g nuca macinata
Pentru crema de ciocolata
  • 400 g ciocolata alba
  • putin ulei
Pentru caramel
  • 7 galbenusuri
  • 200 g nuca macinata
  • 5 linguri zahar
  • 1 margarina
Mod de preparare:

Pentru blat. Bati albusurile spuma cu zaharul, adaugi nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt si cel de amoniu. Torni compozitia intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si dai la cuptorul preincalzit pana este copt.

Pregatim crema de ciocolata. Topesti ciocolata pe baie de aburi cu putin ulei si intinzi jumatate din ea intr-un strat subtire, peste prajitura (blat). Cealalta jumatate o tii la cald, sa nu se intareasca.

Acum pregatim crema de caramel. Intr-o cratita emailata, pui cele 5 linguri de zahar sa se topeasca si stingi zaharul cu margarina, pana aceasta se topeste. Intre timp, amesteci galbenusurile cu nuca macinata si torni amestecul peste zahar si margarina. Lasi pe foc pana se ingroasa amestecul si il dai la rece, dar amesteci mereu si energic in ea. Nu este nevoie sa se raceasca foarte tare, pentru ca se intareste. Pui crema peste blatul cu ciocolata, o intinzi uniform, iar deasupra pui si restul de ciocolata topita, intr-un strat uniform.
Read More...

Prajitura televizor

Cum se face prajitura televizor, cum se face prajitura televizor


Ingrediente:

Pentru blat
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
Pentru foi
  • 2 oua
  • 6 linguri lapte
  • 6 linguri ulei
  • 6 linguri zahar
  • 1 lingurita amoniac
  • 4 linguri cacao
  • faina cat cuprinde
Pentru crema
  • 1/2 l lapte
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 50 g margarina
  • coaja si zeama de lamaie (daca doresti)
Pentru glazura
  • 1/2 pachet margarina
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura apa
  • 3 linguri cacao
Mod de preparare:

Pregatim blatul.  Amesteci ouale cu zaharul, pana acesta se topeste, apoi adaugi faina. Coci compozitia intr-o tava. Pe urma pregatim foile. Amesteci ingredientele si faci un aluat pe care il imparti in doua. Intinzi doua foi, pe care le coci pe dosul unei tavi.

Acum o sa pregatim crema. Fierbi laptele cu zaharul si adaugi faina treptat pana se formeaza o crema. Dai la rece crema pentru scurt timp, apoi adaugi margarina, coaja rasa de lamaie si zeama de lamaie. Pentru pregatirea glazurii pui intr-un vas margarina, sa se topeasca, adaugi si restul de ingrediente si il lasi sa fiarba pana se ingroasa.
Read More...

Scoverzi umplute

Cum se fac scoverzi umplute, reteta culinara pentru scoverzi umplute


Ingrediente:

Pentru aluat
  • 1 kg faina
  • sare
  • 50 g margarina
  • 500 ml lapte
  • 2 oua
  • 1 cub drojdie
Pentru umplutura I
  • 200 g branza sarata
  • 2-3 fire ceapa verde
  • 1 legatura marar
Pentru umplutura II
  • 200 g branza dulce
  • 50 g zahar
  • 1 oua
Pentru umplutura III
  • 500 g ton din conserva
  • 1 ceapa tocata
  • 1 ou
Pentru final
  • 4-5 oua batute spuma
  • pesmet
  • 300 ml ulei pentru prajit
Mod de preparare:

Amesteci faina cu sare, margarina, laptele, ouale si cubul de drojdie. Framanti bine aluatul sa se incorporeze toate ingredientele si lasi la dospit. Apoi intinzi aluatul si il tai in dreptunghiuri. Pui pe fiecare dreptunghi cate o lingura de umplutura si impaturesti dreptunghiurile in doua. Apoi le dai prin faina, ou batut si pesmet. Prajesti scoverzile in ulei incins, pe ambele parti si le scoti pe servetele absorbante.

Pentru umplutura I:

Amesteci branza sarata, sfaramata cu furculita, impreuna cu ceapa verde, spalata si taiata rondele si cu mararul verde tocat marunt.

Pentru umplutura II:

Amesteci branza dulce cu zaharul si cu oul, pana iese o pasta.

Pentru umplutura III:

Scurgi tonul de ulei, il zdrobesti cu furculita si il amesteci cu o ceapa spalata si tocata marunt. Adaugi si oul si amesteci pana rezulta o pasta. Scoverzile sunt foarte gustoase atat calde, cat si reci.
Read More...

Prajitura mille-feuille

Cum se face prajitura mille-feuille, reteta culinara pentru prajitura mille-feuille


Ingrediente:
  • 350 g faina
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri cu smantana grasa
  • 150 g margarina
  • sare
Pentru crema de vanilie
  • 1 l lapte
  • 4 linguri cu varf de faina
  • 6 oua
  • 250 g zahar tos fin
  • 1 baton de vanilie
Mod de preparare:

Intr-un castron, cerne 200 g de faina si framanta un aluat impreuna cu galbenusurile, smantana si un praf de sare. La final, imparte aluatul in doua si intinde foi potrivit de groase. Separat, freaca margarina cu 150 g de faina cernuta pana obtii o crema. Imparte-o in doua si intinde cremele peste foile intinse. Impacheteaza fiecare foaie ca pe plic si da-le la rece o jumatate de ora.

Intinde si impatureste din nou acelasi mod. Da-le la frigider pentru 30 de minute si repeta operatiunea. La final, intinde cele doua foi si coace-le separat, pe fundul tavii.

Pentru crema, freaca galbenusurile cu faina cernuta si subtiaza cu o cana de lapte rece. Pune restul de lapte pe foc mic impreuna cu batonul de vanilie, ca sa se infuzeze. Cand incepe sa fiarba, toarna galbenusurile frecate si amesteca incontinuu, pana se ingroasa crema.

Bate albusurile spuma si presara zaharul tos spre final. Cand crema de galbenusuri s-a ingrosat, incorporeaza albusurile batute spuma si amesteca usor, pana se omogenizeaza.

Pune prima foaie coapta pe o tava intinsa, toarna crema calda peste ea si asaza deasupra cealalta foaie. Da la rece cateva ore. Taie cu un cutit cu lama subtire si foarte ascutita, pudreaza cu zahar si serveste.
Read More...

Chou a la creme

Cum se face chou a la creme, reteta culinara pentru chou a la creme


Ingrediente:
  • 200 g frisca
Pentru chou-uri
  • 6 oua potrivite
  • 300 ml apa
  • 200 g faina
  • 75 ml ulei
  • sare
  • zahar
Pentru crema de vanilie
  • 4 oua
  • 270 g zahar
  • 200 g faina
  • 750 ml lapte
  • esenta de vanilie
Mod de preparare:

Intr-o craticioara, pune la fiert apa, uleiul, un praf de sare si unul de zahar. Cand incepe sa fiarba, adauga toata faina cernuta, dintr-odata, si amesteca-o vartos cu o lingura/paleta din lemn, pana se incorporeaza in amestecul lichid.

Amesteca in aluat la foc mic, 4-5 minute, pana se despinde cu usurinta de pe marginile craticioarei. Lasa-l sa se raceasca. Pune ouale pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare. Adauga urmatorul ou numai dupa ce precedentul s-a incorporat.

Pune compozitia intr-un cornet si formeaza chouri pe tava tapetata cu hartie de copt. Lasa spatiu intre ele, doarece cresc la copt. Dale la cuptorul preincalzit, la foc mare, pentru 15-20 de minute. Micsoreaza flacara, iar dupa zece minute, intre-deschide usa cuptorului si mai lasa tava zece minute. Scoate gogoselele, iar dupa ce se racesc, taie-le cateva un capacel.

Pentru crema, bate ouale intr-un castron si freaca-le cu zaharul si vanilia, dupa gust. Bate pana obtii o compozitie fina, apoi incorporeaza faina cernuta si laptele putin incalzit. Pune vasul pe baie de aburi si tine-l pana cand se ingroasa crema si nu se mai simte gustul fainii.

Umple gogoselele cu crema racita, acopera cu un strat de frisca proaspata si asaza capacelul taiat.
Read More...

Placinta cu mere

Cum se face placinta cu mere, reteta culinara pentru placinta cu mere


Ingrediente:
  • 4 mere
  • 150 g merisoare
  • 3 oua
  • 225 g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • 450 g faina
  • 375 g ulei
  • sare
Mod de preparare:

Intr-un castron, mixeaza ouale cu zaharul pana se topeste. Toarna treptat uleiul, adaugand usor esenta de vanilie. Incorporeaza faina proaspat cernuta si amestecata cu un praf de sare. Compozitia astfel obtinuta, rastoarn-o intr-o forma termorezistenta unsa si tapetata cu faina. Curata merele, taie-le pe jumatate si scoate cu grija cotorul si semintele. Cresteaza-le deasupra de cateva ori si asaza-le din loc in loc in aluat. La final, pune merisoarele si lasa la cuptor, la foc moderat, 40-45 de minute.
Read More...

Chec cu fructe uscate

Cum se face chec cu fructe uscate, reteta culinara pentru chec cu fructe uscate


Ingrediente:
  • 100 g nuci
  • 150 g amestec de fructe uscate
  • 1 albus
Pentru aluat
  • 100 g faina
  • 60 g unt
  • 1 galbenus
  • esenta de vanilie
  • sare
Mod de preparare:

Pentru aluat, bate galbenusul cu zaharul. Adauga cateva picaturi de esenta de vanilie si un praf de sare. Incorporeaza faina si untul si framanta repede. Modeleaza un bulgare si loveste-l de cateva ori cu pumnul. Respecta intocmai cantitatile pentru ca, odata ce ai preparat aluatul nu este bine sa adaugi faina si nici sa-l mai framanti.

Acopera aluatul cu folie si lasa-l sa se odihneasca putin (cateva minute). Intinde-l in forma dreptunghiulara. Acopera-l cu nucile si fructele uscate tocate si amestecate cu albusul batut spuma. Plieaza in doua, pe lungime, si asaza-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasa-l la cuptor, la foc moderat, 40 de minute.
Read More...

Strudel cu branza si afine

Cum se face strudel cu branza si afine, reteta culinara pentru strudel cu branza si afine


Ingrediente:
  • 1 foaie de aluat frantuzesc
  • 300 g branza de vaci
  • 100 g telemea
  • 2 linguri cu mascarpone
  • 400 g zahar
  • 1 pliculet cu zahar brun vanilat
  • 2 oua
  • cateva afine
  • 1 lingurita cu coaja rasa de portocale
Mod de preparare:

Intr-un castron, amesteca branza de vaci cu telemeaua zdrobita cu furculita. Adauga mascarpone, coaja de portocala, zaharul, un ou si zaharul brun vanilat. Asaza aluatul pe masa de lucru pudrata cu faina. Taie aluatul in dreptunghiuri, pune in mijloc cam doua linguri de umplutura de branza si presara afine.

Ruleaza cu grija si cresteaza din loc in loc. Asaza rulourile intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt. Unge cu galbenus batut cu putin zahar. Coace la cuptor, la foc moderat, 25-30 de minute.
Read More...

Friptura in sange

Cum se face friptura in sange, reteta culinara pentru friptura in sange


Ingrediente:
  • 500 g antricot de vita
  • 100 ml vin rosu
  • 100 g sparanghel
  • 4 rosii cherry
  • 1 legatura marar
  • ulei
  • sare
Pentru saratele
  • 250 g faina
  • 250 g unt
  • 250 g branza de vaci
  • sare
Mod de preparare:

Freaca branza de vaci cu mixerul si adauga untul moale. Amesteca pana se omogenizeaza si pune o lingurita cu sare si faina, putin cate putin. Lasa aluatul la rece de seara pana dimineata. Sareaza carnea, bucata intreaga, si unge-o cu ulei. Da-o la rece pana a doua zi.

Incinge un gratar si frige carnea, fara grasime si frige carnea, fara grasime, la foc iute, 2-3 minute pe fiecare parte. Pune carnea intr-o tava, adauga vinul si da la cuptorul incalzit pentru zece minute.

Intinde aluatul si taie forme rotunde cu paharul. Aranjeaza saratelele intr-o tava acoperita cu hartie cerata si da la cuptor pentru 10-15 minute. Intre timp, opareste sparanghelul in apa cu sare pentru cateva minute.

Serveste friptura cu cateva saratele, 2-3 fire de sparanghel si doua rosioare. Decoreaza cu fire de marar.
Read More...

Piept de curcan umplut

Cum se face piept de curcan umplut, reteta culinara pentru piept de curcan umplut


Ingrediente:
  • 500 g piept de curcan
  • 1 para mare
  • 2 linguri cu gris
  • 2 linguri cu coniac
  • 4 linguri cu dulceata de visine
  • 50 g unt
  • 200 ml vin rosu
  • sare
Mod de preparare:

Opareste para in apa timp de cinci minute. Cojeste-o cu furculita, adauga grisul si amesteca. Pune in tigaie untul, apoi dulceata de visine, coniacul si vinul. Da-le in clocot. Taie pieptul de curcan: fa un buzunar, indeasa in el umplutura de para si gris, inchide si prinde cu scobitori. Pune pieptul intr-o tava cu putina sare si toarna sosul peste el.

Da la cuptor pentru 20-25 de minute. Scoate friptura si las-o minimum zece minute deoparte. Serveste-o stropita cu sos si felii de fructe proaspete.

Recomandare:

Nuca pisata da un gust deosebit umpluturii, iar ca friptura sa prinda o crusta apetisanta, unge carnea cu un amestec de miere si mustar.
Read More...

Jambon in crusta

Cum se face jambon in crusta, reteta culinara pentru jambon in crusta


Ingrediente:
  • 1 jambon
  • 2 litri zeama de varza
  • 1 foaie de dafin
  • 4 linguri cu ulei
  • 1 lingura cu miere
  • 2 linguri cu otet balsamic
  • 1 lingura cu mustar
Mod de preparare:

Pune jambonul pe foc in zeama de varza, cu foaia de dafin. Fierbe-l la foc moderat cam o ora.

Prepara un sos dulce-acrisor din ulei, miere, otet si mustar. Pune jambonul fiert intr-o tava de copt si unge-l cu sosul preparat. Adauga o cescuta de apa si da la cuptor pentru 20 de minute. Din cand in cand, unge-l cu sosul din tava, iar cu cinci minute inainte de a opri focul, intoarce-l.

Scoate jambonul din cuptor, lasa-l deoparte 15 minute, apoi serveste-l taiat in felii.
Read More...

Budinca in doua culori

Cum se face budinca in doua culori, reteta culinara pentru budinca in doua culori


Ingrediente:
  • 600 ml lapte
  • 400 ml smantana dulce
  • 8 linguri cu amidon
  • 6 linguri cu zahar
  • 4 linguri cu unt
  • 2 linguri cu cacao
  • 2-3 pliculete cu zahar vanilat
  • esenta de rom
Mod de preparare:

Intr-o craticioara, pune la bain-marie 300 ml de lapte, 200 ml de smantana dulce (de preferat, mai grasa), trei linguri cu zahar, jumatate din amidon si zaharul vanilat. Amesteca incontinuu pentru a nu se prinde si ia de pe foc cand compozitia capata o consistenta mai groasa.

In alta craticioara, tot pe baie de aburi, pune restul de lapte, smantana dulce, amidon, zahar si cacaua proaspat cernuta. Amesteca si tine pe foc pana se ingroasa la final. La final, adauga esenta de rom dupa gust.

Pune in fiecare craticioara cate doua linguri cu unt si amesteca energic. Toarna budincile in forme si da-le la rece minimum doua ore inainte de a le servi.
Read More...

Cataif in trei pasi

Cum se face cataif in trei pasi, reteta culinara pentru cataif in trei pasi


Ingrediente:
  • 1 pachet fidea cu ou
  • 200 g unt
  • 200 g nuci
  • 100 g fistic
  • 200 g frisca
Pentru sirop
  • 300 g zahar
  • 600 ml apa
  • esenta de vanilie
Mod de preparare:

Unge o forma cu unt din belsug, iar ce ramane, topeste la bain-marie. Asaza fideaua si toarna deasupra untul topit. Lasa la cutpro pana se rumeneste putin.

Intre timp, fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul (aproximativ 20 de minute). La final, aromatizeaza cu esenta si toarna peste fideaua fierbinte.

Lasa cel putin o ora sa se insiropeze. Asaza fideaua pe un platou si presara nucile si fisticul tocat. Decoreaza cu frisca.
Read More...

Prajitura noapte si zi

Cum se face prajitura noapte si zi, reteta culinara pentru prajitura noapte si zi


Ingrediente:
  • Pentru blat
  • 4 oua
  • 500 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 250 g faina
  • 3 linguri cu cacao
  • 1 pliculet cu praf de copt
  • 100 g ciocolata
  • sos de ciocolata
Mod de preparare:

Freaca galbenusurile cu untul moale si jumatate din cantitatea de zahar tos. Adauga treptat faina si cacaua cernute proaspat impreuna cu praful de copt, apoi toarna laptele.

Toarna compozitia intr-o tava mare, unsa cu unt si tapetata cu faina. Da la cuptor 30-35 de minute. Pentru mai multa siguranta, verifica blatul cu o scobitoare inainte de a-l scoate.

In timp ce se coace blatul, bate intr-un vas albusurile spuma tare, adauga restul de zahar. Asaza-l deasupra unui vas cu apa clocotita si bate pana edvine bezeaua tare.

Toarna bezeaua fierbinte peste blatul copt, peste care ai ras ciocolata, si mai pune tava inapoi in cuptor. Dupa cinci minute, opreste focul si, fara a deschide cuptorul, lasa prajitura sa se raceasca.

Taie si serveste cu sos de ciocolata. Pastreaza la rece, de preferat in frigider.
Read More...

Negresa cu crema de ciocolata

Cum se face negresa cu crema de ciocolata, reteta culinara pentru negresa cu crema de ciocolata


Ingrediente:
  • 150 ml lapte
  • 400 g zahar
  • 250 g faina
  • 250 g margarina
  • 3 linguri cu cacao
  • 4 oua
  • 1/2 plic cu praf de copt
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • fulgi de nuca de cocos(pentru ornat)
Pentru crema
  • 250 g ciocolata neagra
  • 160 ml smantana
  • 35 g margarina
  • 1 lingurita cu esenta de rom
  • 5 linguri cu apa
Mod de preparare:

Intr-o craticioara, topeste margarina. Adauga laptele, 350 g de zahar, zaharul vanilat si cacaua. Amesteca usor si, dupa ce a dat in primul clocot, opreste focul. Lasa sa se racoreasca, apoi adauga galbenusurile unul cate unul. Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.

La final, pune galbenusurile batute spuma cu restul de zahar. Compozitia astfel obtinuta, toarn-o intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Coace la cuptor, la foc moderat, 50 de minute.

Intre timp, pune cele cinci linguri cu apa sa fiarba. Adauga ciocolata neagra rupta in bucati. Amesteca usor pana se topeste, apoi incorporeaza smantana si esenta.

Adauga margarina si opreste focul dupa ce s-a topit. Taie prajitura in felii si toarna deasupra crema de ciocolata.

Read More...

Fondant de ciocolata

Cum se face fondant de ciocolata, reteta culinara pentru fondant de ciocolata


Ingrediente:
  • 1 pachet cu unt (60% grasime) + 1 lingura
  • 400 g ciocolata amaruie (minimum 60% cacao)
  • 3 oua mari
  • 3 linguri cu zahar tos + 1 lingura
  • 3 linguri cu faina
Mod de preparare:

Pune la topit pe baie de aburi ciocolata rupta in bucati. Amesteca sa se omogenizeze si adauga untul, de preferat la temperatura camerei (pentru a se topi mai repede). Nu trebuie sa fierbi amestecul - e necesar sa fie omogen, sa obtii o compozitie neteda si fina.

Separat, freaca ouale cu zaharul tos pana obtii o crema fina (semn ca zaharul s-a topit). Apoi incorporeaza faina cernuta pe loc. Daca amestecul de unt si ciocolata s-a racorit suficient, toarna-l peste crema fina de oua si amesteca usor.

Unge formele de copt cu un strat subtire de unt si pudreaza-le cu zahar. Toarna compozitia in ele (cu doua degete mai sus de jumatate formelor) si asaza-le pe o tava mai mare.

Da-o la cuptorul preincalzit pentru 10-12 minute ori pana cand observi ca s-a format la suprafata deliciosul preparat o crusta care se crapa usor.

Scoate tava din cuptor si lasa sa se racoreasca inainte de-a o savura. Pentru un plus de gust, serveste fondantul de ciocolata cu fructe exotice proaspete sau din compot (papaia, mango, ananas).
Read More...

Musuroi de furnici

Cum se face musuroi de furnici, reteta culinara pentru musuroi de furnici


Ingrediente:
  • 250 g faina
  • 250 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 1/4 pachet cu unt
  • 3 linguri cu cacao
  • 1 pliculet cu praf de copt
  • 1 ou
Pentru umplutura
  • 3 banane
  • 50 g ciocolata
  • 300 ml smantana dulce rece
  • 2 pliculete cu zahar vanilat
Mod de preparare:

Topeste untul pe foc mic (nu-l lasa sa dea in clocot) si da-l la racit. Amesteca-l apoi cu oul batut usor. Incorporeaza treptat zaharul, laptele, cacaua cernuta. Dupa ce ai amestecat temeinic, pune faina cernuta proaspat impreuna cu praful de copt.

Toarna aluatul intr-o forma rotunda, de preferat cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina. Coace la foc potrivit vreme de 30-40 de minute. Lasa sa se raceasca in forma. Intre timp, bate smantana dulce, iar cand este aproape gata, adauga zaharul vanilat si mai bate putin. Da la rece, nu inainte de a o combina cu ciocolata rasa.

Cand s-a racit forma, cu ajutorul unui cutit cu lama lunga si subtire, taie capac blatului de cacao, lasand o margine de 1 cm. Cu ajutorul unei lingurite, scobeste miezul blatului si pune deoparte miezul.

Taie bananele in felii si asaza-le una langa alta pe toata suprafata blatului. Pune deasupra frisca rece si da-i o forma sferica. Deasupra, presara miezul scobit, faramitat cat mai fin.
Read More...

Rasol din piept de curcan

Cum se face rasol din piept de curcan, reteta culinara pentru rasol din piept de curcan


Ingrediente:
  • 400 g piept de curcan
  • 250 g porumb (conserva)
  • 3 morcovi
  • 2 ardei
  • 250 g ciuperci
  • 4-5 tije de telina
  • 1 lingura cu amidon
  • 1 lingurita sare
  • 2-3 fire de patrunjel
  • ulei de masline
Mod de preparare:

Dezosezi pieptul de curcan si il pui la fiert. Cureti legumele si le tai in bucatele mai mari. Pui toate legumele si coditele de telina taiate la fiert, in apa cu putina sare. Lasi sa dea in clocot si cu 5-6 minute inainte de a stinge focul, adaugi porumbul. DUpa ce a fiert pieptul de curcan, il scoti din apa si il tai bucati, apoi il pui in apa in care fierb legumele. Amesteci amidonul cu putina apa, torni in oala cu legume si carne de curcan, impreuna cu cateva picaturi de ulei de masline. Sarezi dupa gust si asezonezi cu frunzulite de patrunjel verde. Este o reteta recomandata persoanelor cu afectiuni digestive, ulcer, gastrita hiperacida.
Read More...

Ciorba cu ovaz si ciuperci

Cum se face ciorba cu ovaz si ciuperci, reteta culinara pentru ciorba cu ovaz si ciuperci


Ingrediente:
  • 150 g ciuperci
  • 50 g fulgi de ovaz
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 tije de telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 50 g unt
  • 1 1/2 l supa de legume
  • sare
  • piper
  • frunze de telina pentru decor
Mod de preparare:

Tai marunt ceapa, morcovii, patrunjelul, tijele de telina. Tai felii subtiri ciupercile. Topesti untul, calesti ceapa, morcovii, radacinile de patrunjel, telina rondele, adaugi fulgi de ovaz si ameteci cu supa de legume. Lasi pe foc 20 de minute, pana cand legumele sunt fierte. Adaugi ciupercile si mai lasi ciorba pe foc inca 10 minute. Pui si tijele de telina si mai dai ciorba in cateva clocote. Condimentezi cu sare si piper dupa gust si decorezi cu frunze de telina.
Read More...

Bors rusesc cu dafin

Cum se face bors rusesc cu dafin, reteta culinara pentru bors rusesc cu dafin


Ingrediente:
  • 1 cana bors
  • 500 g sfecla rosie
  • 1 bucata telina
  • 2 bucati praz
  • 3 morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1/2 bucata varza
  • 3 linguri untura
  • 1 lingura faina
  • 3 linguri bulion
  • o foaie de dafin
  • 250 g carne de vaca
  • marar 
  • sare
  • 1 pahar smantana
Mod de preparare:

Cureti zarzavatul, il speli si il tai in bucati mici sau in felii subtiri sau il poti da pe razatoarea cu gauri mari. Inabusi zarzavatul in grasimea incinsa. Torni 2 litri de apa fierbinte, sarezi si adaugi carnea. Lasi sa fiarba la foc mic. Amesteci smantana cu o lingurita de faina cu bulionul de rosii si il subtiezi cu o cana de bors, apoi il torni in oala. pui o sfecla cruda, data prin razatoarea mare, apoi lasi borsul sa clocoteasca pana ce carnea este moale. Presari marar tocat si servesti borsul cu smantana.
Read More...

Gulas cu varza acra

Cum se face gulas cu varza acra, reteta culinara pentru gulas cu varza acra


Ingrediente:
  • 1,5 kg pulpa de porc
  • 1 catel de usturoi
  • 5 cepe
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 lingura faina
  • 7 linguri ulei de masline
  • 1 lingura zahar
  • 3 linguri bulion
  • 500 ml vin alb
  • 700 ml supa de carne
  • 200 g cartofi
  • 300 g varza acra
  • 2 linguri maghiran tocat
  • 5 linguri smantana
Mod de preparare:

Tai canea in cuburi si o amesteci cu sare, piper, faina si chimenul, apoi o prajesti in ulei, dupa care o scoti. Calesti ceapa si usturoiul dupa care adaugi zahar si lasi la caramelizat. Pui bulionul, vinul, supa si carnea. Cartofii, fierti, ii decojesti si ii razi pe razatoare, apoi ii adaugi peste carne. Acoperi vasul si lasi cartofii la fiert circa 80-85 de minute. Adaugi varza acra tocata si lasi totul la fiert timp de 5 minute. Condimentezi cu sare, piper si maghiran. Poti servi gulasul cu smantana.
Read More...

Vegetarian biryani

Cum se face vegetarian biryani, reteta culinara pentru vegetarian biryani


Ingrediente:
  • 1 1/2 cana orez
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingura ghimbir proaspat razuit
  • 1/2 lingura curry
  • 1 cartof mare copt
  • 1 morcov mare
  • 1 cana mazare congelata
  • 2-3 rosii
  • 1/2 cana bulion
  • sare
  • piper
  • 1 1/2 cana apa
Mod de preparare:

Pui orezul la fiert in apa cu sare. Intr-o tigaie mai mare, pui untul si uleiul la foc mic, iar cand s-a incins, adaugi ceapa taiata pestisori si o calesti pana devine sticloasa. Adaugi apoi usturoiul tocat si ghimbirul proaspat srazauit si mai lasi pe foc aproximativ 1 minute. Incorporezi praful de curry, sare, piper, cartoful curatat de coaja si taiat cuburi mici, morcovul crud curatat de coaja, spalat si taiat cubulete, mazarea congelata, rosiile taiate cubulete, bulionul, apa si fierbi totul la foc mar epana cand legumele devin moi si apa se evapora. Iei tigaia de pe foc. Incorporezi orezul in compozitia de legume si lasi totul acoperit aproximativ 5-10 minute, sa se patrunda aromele, apoi servesti.
Read More...

Varza de bruxelles cu bacon

Cum se face varza de bruxelles cu bacon, reteta culinara pentru


Ingrediente:
  • 600 g varza de Bruxelles
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 150 g bacon slab (sunculita afumata)
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita boabe de mustar
  • 150 g seminte de pin
  • sare
  • piper macinat
Mod de preparare:

Cureti verzele, le speli si le fierbi circa 40 de minute, in apa cu sare. Treci apoi verzele printr-un jet de apa rece, le lasi sa se scurga si le tai in doua sau le lasi  intregi pentru ca au un aspect mai frumos. Cureti ceapa si usturoiul si le toci marunt. Calesti verzele impreuna cu baconul. Adaugi boabele de mustar si le lasi sa se rumeneasca circa 8-10 minute, amestecand din cand in cand. Adaugi usturoiul, ceapa si semintele de pin, putina apa si fierbi totul 5 minute. Potrivesti gustul de sare si de piper si servesti mancarea calda.
Read More...

Tigarete din foi cu branza - Sigara Borek

Cum se fac tigarete din foi cu branza - sigara borek, reteta culinara pentru tigarete din foi cu branza - sigara borek


Ingrediente:
  • foi Yufka (sau foi obisnuite de placinta din comert)
  • 500 g branza de oaie sarata (cas putin sarat)
  • 300 ml ulei pentru prajit
Mod de preparare:

Tai foile in triunghiuri. La baza fiecarui triunghi, pui cate 2 lingurite de branza rasa. Intorci putin marginile, apoi rulezi, dand forma de tigareta. La sfarsit, trebuie sa nu uiti sa ungi cu putina apa varful tigaretelor, pentru a avea siguranta ca s-a lipit bine. Tigaretele trebuie sa aiba lungimea de circa 13 cm si grosimea de un deget. Astfel pregatite, prajesti ,,Sigara Borek,, in ulei, la foc iute. Indepartezi surplusul de ulei, scotandu-le pe servetele. Poti servi tigaretele calde sau reci.
Read More...

Piept de pui cu gorgonzola

Cum se face piept de pui cu gorgonzola, reteta culinara pentru piept de pui cu gorgonzola


Ingrediente:
  • 4 fileuri din piept de pui
  • 3 cepe mici
  • 2 catei de usturoi
  • 2 sardele fara oase (conserva)
  • 800 g rosii cherry
  • 1 lingura ulei de masline
  • 125 ml supa
  • piper cayenne
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura unt
  • 200 g gorgonzola
  • 75 ml smantana
  • 1 galbenus
  • 4 crengute busuioc
  • sare, piper
Mod de preparare:

Ceapa o tai felii pe lungime, usturoiul il toci marunt, sardelele le zdrobesti, rosiile le tai in doua. Calesti ceapa si usturoiul in ulei, adaugi sardelele si, dupa 1 minut, pui rosiile si supa. Lasi sa fiarba sosul 15 minute si condimentezi. Speli carnea, o stergi de apa si o bati putin. Presari carnea cu sare si piper, o treci prin faina si o prajesti pe ambele parti cca. 2-3 minute. Pui sosul intr-o forma termorezistenta, adaugi carnea. Branza o faramitezi si o amesteci cu smantana si cu galbenusul si o intinzi peste carne. Dai la cuptor 20 de minute, apoi presari busuioc.
Read More...

Sarmale

Cum se fac sarmale, reteta culinara pentru sarmale


Ingrediente:
  • 1 varza acra potrivita
  • 1 kg carne tocata
  • 4 linguri orez 
  • 2 cepe mari
  • 2 linguri bulion
  • 1 lingura condimente pentru sarmale
Mod de preparare:

Desfaci varza in foi potrivite pentru sarmale si toci cotorul ramas. Amesteci carnea tocata cu orezul spalat, cepele, curatate si tocate marunt si adaugi si 1 lingura condimente pentru sarmale. Iei din umplutura cu lingura si pui in cate o foaie de varza. Impachetezi sarmale. Iei o cratita si pui un strat de varza tocata, 2 linguri de bulion si asezi sarmalele pregatite. Dai cratita la cuptor, sa fiarba incet.
Read More...

Pui cu susan si legume

Cum se face pui cu susan si legume, reteta culinara pentru pui cu susan si legume


Ingrediente:
  • 700 g piept de pui
  • 3 morcovi
  • 2 ardei
  • 300 g fasole verde pastai
  • o telina
  • 50 g seminte de susan
  • 2 linguri sos de soia
  • o lingura sos de stridii
  • 2 linguri ulei de susan
Mod de preparare:

Pieptul de pui, taiat cubulete, il prajesti in ulei intr-o wok (o tigaie mai adanca), la flacara mare. Cand bucatile devin aurii, pui legumele, curatate si taiate in prealabil. Amesteci mereu, sa nu se arda. Dupa ce legumele s-au prajit, adaugi seminte de sausan, sos de soia si sos de stridii. Mai tii wok-ul pe flacara 2-3 minute cat sa se amestece aromele. Nu adaugi sare, cele doua sosuri fiind, de regula, destul de sarate. Servesti fierbinte puiul cu susan si legume, alaturi de o garnitura de cus-cus sau orez.
Read More...
 
Copyright (c) 2010 Retete culinare - Retetele apartin autorilor de drept. Sursa retete: Practic in bucatarie, Bucataria de azi
Sponsored by : Bloggermint