.

Cozonac

Cum se face cozonac, reteta culinara pentru cozonac


Ingrediente:
  • 1 kg Faina Alba superioara 000 Boromir
  • 7 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt, 2 linguri ulei
  • lapte cat se cere (circa 1/2 l)
  • 1 lingura de rom
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 50 g drojdie
  • 1 lingurita rasa de sare
Pentru umplutura
  • 1 cana nuci macinate
  • stafide sau fructe confiate
  • 1 plic de cacao (50 g)
Mod de preparare:

Inmoi drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita cu zahar. Separat, oparesti 3 linguri de Faina Alba superioara 000 Boromir cu putin lapte clocotit, amestecand bine, sa nu se formeze cocoloase. Cand s-a racorit putin, amesteci aluatul cu drojdia si bati bine, pana se fac basici mari. Presari putina Faina Alba superioara 000 Boromir, acoperi aluatul cu un servet si il pui la loc cald sa creasca.

In acest timp, freci galbenusurile, mai intai cu sare, sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, turnat cate putin peste galbenusuri. Freci bine pana se obtine o crema spumoasa. Cand maiaua este destul de crescuta, o torni peste restul de Faina Alba superioara 000 Boromir, tinuta la cald, amesteci si adaugi galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.

Framanti cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul dinspre margini spre mijloc. Pui uleiul, romul, vanilia si untul topit, putin cate putin. Daca aluatul este prea tare, mai adaugi putin lapte caldut. Aduni aluatul in vasul de framantat, il acoperi cu un prosop umed, il asezi la cald, departe de apa saud e fereastra si-l lasi sa creasca 2-3 ore. Cand a crescut destul, iti ungi mainile cu unt si iei bucati din aluat, le intinzi pe masa de lucru, le impletesti si le pui in forme unse cu unt. Poti umple cozonacul cu amestec format din nuca macinata, cacao si fructe confiate. Il mai lasi sa creasca in tava, tot la cald si ungi cozonacii cu ou batut.

Pui tavile in cuptorul incins si lasi cozonacii sa se coaca la foc potrivit, circa o ora. Cand sunt gata, scoti cozonacii din forme si ii lasi sa se racoreasca, dar nu la rece si nici in curent.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright (c) 2010 Retete culinare - Retetele apartin autorilor de drept. Sursa retete: Practic in bucatarie, Bucataria de azi
Sponsored by : Bloggermint