.

Prajitura opera

Posted on
  • sâmbătă, 22 octombrie 2011
  • by
  • zaahoo
  • in
  • Etichete: , , , ,
  • Cum se face prajitura opera, reteta culinara pentru prajitura opera


    Ingrediente:


    Pentru crema bavareza:

    240 ml lapte, 90 g zahar, 3 galbenusuri, 1 fiola esenta de vanilie, 5 g gelatina, 70 g ciocolata amaruie, 360 ml smantana pentru frisca

    Pentru crema de cafea

    250 ml apa + o lingura apa rece, 3 plicuri mici de nes, 40 g zahar, 3 galbenusuri, 225 g unt (la temperatura camerei)

    Pentru crema ganache

    40 ml smantana pentru frisca, 170 g ciocolata amaruie

    Pentru sirop 

    100 g zahar, 100 ml apa, 1 fiola esenta de rom

    Pentru blat

    10 albusuri, 2 oua intregi, 4 galbenusuri, 220 g zahar, 140 g faina, 1 lingurita praf de copt, 100 g migdale fin macinate

    Mod de preparare:

    Pentru crema bavareza

    Amesteci zaharul cu laptele si pui amestecul la foc mic, pana aproape de punctul de fierbere, apoi torni treptat peste galbenusurile mixate in prealabil intr-o craticioara, amestecand continuu. Craticioara o asezi pe baie de aburi si amesteci pana cand crema se ingroasa putin.

    Lasi crema la racit si pui la inmuiat gelatina. Peste crema racita, adaugi esenta de vanilie si gelatina scursa si amesteci bine pentru omogenizare. Mixezi smantana pana capata consistenta unei creme (deci nu pana la stadiul de frisca).

    Topesti ciocolata pe baie de aburi si dupa ce ai luat-o de pe foc, adaugi crema cu gelatina, apoi smantana batuta si amesteci pana la omogenizare. Pastrezi crema la rece.

    Pentru crema de cafea

    Diluezi nesul cu o lingura de apa fiebinte. Pui pe foc apa si zaharul si obtii un sirop pe care il torni peste galbenusurile mixate in prealabil. Mixezi 2-3 minute, apoi adaugi treptat untul si nesul dizolvat. Pastrezi crema la rece.

    Pentru crema ganache

    Pui smantana pe foc si o incalzesti bine (fara a o fierbe). Peste smantana fierbinte, adaugi cubuletele de ciocolata si le lasi sa se topeasca, pana ce amestecul devine omogen.

    Nu trebuie sa pui crema la frigider, pentru ca exista posibilitatea sa se intareasca prea tare.

    Siropul il pregatesti astfel:

    Pui la fiert apa, zaharul si esenta de rom si amesteci pana ce zaharul se topeste. Lasi siropul la racit.

    Pentru blat

    Amesteci faina impreuna cu praful de copt si migdalele maruntite fin si cerni amestecul. Imparti cantitatea de zahar in doua. Amesteci 110 g zahar cu 4 galbenusuri si 2 oua intregi, mixand bine pana si-au dublat volumul si s-au albit.

    Bati 10 albusuri spuma tare, apoi adaugi treptat in ele restul de 110 g zahar, mixand in continuare. Jumatate din bezea o incorporezi treptat in amestecul de galbenusuri, amestecand delicat, de sus in jos. Adaugi apoi cate putin din amestecul de faina, continuand sa amesteci usor.

    Incorporezi apoi si cealalta jumatate din cantitatea de albusuri, in acelasi mod. Cantitatea este potrivita pentru 4 foi de dimensiunea 30 x 30 cm sau poti coace 3 foi de dimensiunea 30 x 40 cm si tai cate 10 cm din fiecare foaie, pentru a construi o alta.

    Coci fiecare foaie in tava tapetata cu hartie de copt, timp de 7-8 minute, la 200 grade Celsius.

    Acum o sa asamblam prajitura. Peste primul blat torni putin sirop si 1/2 din crema de cafea. Asezi al doilea blat peste crema de cafea, ungi cu sirop ( folosesti o pensula) si pui peste blatul insiropat toata crema bavareza.

    Pui al treilea blat peste crema bavareza, insiropezi si intinzi peste el 1/2 din crema ganache. Acoperi cu ultimul blat, ungi cu sirop si pui restul de crema cu cafea. Introduci prajitura in frigider pana ce crema se intareste bine (circa 20 de minute), apoi intinzi deasupra crema ganache. Dai prajitura la rece.

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Copyright (c) 2010 Retete culinare - Retetele apartin autorilor de drept. Sursa retete: Practic in bucatarie, Bucataria de azi
    Sponsored by : Bloggermint